
Jægerstenalderen var den første tidperiode
efter istiden. 13.000 - 4.000 f.v.t.
Hvad var forudsætningerne for, at Danmark blev beboet?
Efter isen fra istiden smeltede, steg vandstanden i havene, med mere end 100 m. Det polarklima som hærgerede før, blev nu ændrede til et varmere tempereret klima. Det ændrede både vegetation og flora, samt fauna, altså planter og dyreliv.
Vejret og jagtmulighederne blev ændret meget. Landet blev nu dækket af tæt skov. Først af træsorterne birk og fyr, derefter lind og eg, hvilket tiltrak en masse dyr, så som elsdyr, kronhjort og vildsvin, som erstattede uroksen. Jægerne udnyttede dyrene i stor stil: Til føde, beklædning og våben. Læs mere under Mennesket, samfundet og naturen.
Derfor kan man konkludere, at mulighederne for overlevelse og en god jagt, var det som lokkede jægerne op til norden.

Liv og vækst i landskabet
For ca. 15.000 år siden var den sidste indlandsis smeltet bort fra Danmark. Efterhånden som klimaet langsomt blev mildere, satte den endelige tilbagesmeltning af iskappen ind, og istiden nærmede sig sin slutning. Der skulle dog gå endnu 3.500 år, inden istiden endelig havde sluppet sit tag. Denne periode kaldes for den senglaciale tid. Det er denne periode, jorden så småt begynder at modnes, for med tiden at danne grobund for større vækster af træer og buske.
De første jægere
Dyr var kommet til Danmark fra de sydlige egne, hvor de havde opholdt sig under istiden. Naturen bredte sig sammen med et rigt dyreliv, hvor der udover rensdyr og mammut bl.a. var vildheste, bison moskusokse og saigaantiloper. Herfra er der også kommet jægergrupper, som fulgte de store flokke af dyr på deres sæsonvise vandring mod nord. Hermed var udgangspunktet blevet skabt for, at de første jægere slog sig ned i de nordeuropæiske lande.


Kilde: www.glogster.com